TY - JOUR
T1 - "עיר היונה" ושיח האדון
AU - גלוזמן, מיכאל
N1 - המאמר מהווה חלק מאסופת מאמרים שכותרתה: "אברהם שלונסקי, נתן אלתרמן, לאה גולדברג: קריאות חדשות", המתפרסמת בגיליון זה בעמ' 5-118. במאמר משולבים קטעים ממחזורי השירים "ליל תמורה", "צלמי פנים", של נתן אלתרמן, וכן שירו ללא כותר: "כאן נאספו דברי שיר", ושירו של יהודה עמיחי "אוטוביוגרפיה בשנת 1952".
PY - 2016
Y1 - 2016
N2 - המאמר מבקש לתאר את הרגע ההיסטורי שבו פורסם "עיר היונה" ולשחזר את הפולמוס - שהיה ברובו סמוי מן העין - על מקום השירה ועל תפקידה בתרבות הישראלית הצעירה. ניתן לראות בספר זה לא רק ביטוי שירי לשאלת הריבונות, שהיא נושאו הגלוי של הספר, אלא גם תגובה של אלתרמן לתפיסת השיר החדשה שעלתה מקבצי הביכורים של עמיחי וזך, שפורסמו ב-1955. הפואטיקה של משוררי "לקראת", ובייחוד של זך ושל עמיחי, הציעה עמדה מינורית - הן לשונית והן אידיאולוגית. תפיסת השיר שלהם שללה את הגרדנדיוזיות הנבואית של דמות המשורר. בשירתם הם הציגו, כל אחד בדרכו, סובייקט שירי המתגונן מפני ההיסטוריה. "עיר היונה" היה תגובת הנגד של אלתרמן למהלכים אלה, ולכן אין זה מקרה שבמסיבה לרגל הוצאת הספר לאור הוא ציפה יותר מכל לשמוע את דבריו של זך דווקא, וגם אין זה מפתיע שלנוכח שתיקתו של זך תקף אלתרמן את שירת "הצעירים" והאשים אותה בהפניית עורף להוויה הישראלית ובאקזיסטנציאליזם אופנתי. הפולמוס המושתק ברובו על "עיר היונה" הוא איפוא חוליה ראשונה והכרחי להבנת הוויכוח הבין-דורי בין זך לאלתרמן.
AB - המאמר מבקש לתאר את הרגע ההיסטורי שבו פורסם "עיר היונה" ולשחזר את הפולמוס - שהיה ברובו סמוי מן העין - על מקום השירה ועל תפקידה בתרבות הישראלית הצעירה. ניתן לראות בספר זה לא רק ביטוי שירי לשאלת הריבונות, שהיא נושאו הגלוי של הספר, אלא גם תגובה של אלתרמן לתפיסת השיר החדשה שעלתה מקבצי הביכורים של עמיחי וזך, שפורסמו ב-1955. הפואטיקה של משוררי "לקראת", ובייחוד של זך ושל עמיחי, הציעה עמדה מינורית - הן לשונית והן אידיאולוגית. תפיסת השיר שלהם שללה את הגרדנדיוזיות הנבואית של דמות המשורר. בשירתם הם הציגו, כל אחד בדרכו, סובייקט שירי המתגונן מפני ההיסטוריה. "עיר היונה" היה תגובת הנגד של אלתרמן למהלכים אלה, ולכן אין זה מקרה שבמסיבה לרגל הוצאת הספר לאור הוא ציפה יותר מכל לשמוע את דבריו של זך דווקא, וגם אין זה מפתיע שלנוכח שתיקתו של זך תקף אלתרמן את שירת "הצעירים" והאשים אותה בהפניית עורף להוויה הישראלית ובאקזיסטנציאליזם אופנתי. הפולמוס המושתק ברובו על "עיר היונה" הוא איפוא חוליה ראשונה והכרחי להבנת הוויכוח הבין-דורי בין זך לאלתרמן.
UR - https://merhav.nli.org.il/primo-explore/search?vid=ULI&lang=iw_IL&query=lsr10,contains,001108233
M3 - ???researchoutput.researchoutputtypes.contributiontojournal.article???
VL - 6
SP - 87
EP - 118
JO - אות: כתב עת לספרות ולתיאוריה
JF - אות: כתב עת לספרות ולתיאוריה
SN - 2707-5680
ER -