השפעת בריאות הפה על ה-WELL BEING בגיל הזיקנה, הבטים תזונתיים, דנטאליים ורפואה מונעת

גבריאלה טסלר, ענת עמית אהרון

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

Abstract

בגיל המבוגר קיימת שכיחות גבוהה של שינויים פיזיולוגיים ופתולוגיים בשיניים ובחניכיים, אשר גורמים לאובדן שיניים ולהפרעות בלעיסה. הפרעות אלו עלולות לגרום להפרעות בתזונה, לירידה במצב הבריאות ולירידה באיכות החיים. מחקרים בארץ ובעולם מצביעים על כך שאחד מכל שלושה אנשים בגיל 65 ומעלה יסבול מאובדן שיניים חלקי או מלא. הסיבות לאובדן השיניים הן תהליכים פיזיולוגיים בחלל הפה כשינויים ברירית, שינויים אפיתליאליים ומיעוט הפרשת רוק. אובדן השיניים משפיע על יכולת הלעיסה וכפועל יוצא, על בחירת המזון. קשישים חסרי שיניים יעדיפו מזון רך וקל ללעיסה ובליעה. הם יצרכו פחות פירות וירקות, פחות סיבים תזונתיים, קרוטן, סידן וחלבון ולעומת זאת יצרכו יותר כולסטרול וחומצות שומן רוויות. אין השפעה משמעותית על הצריכה הקלורית היומית כי אם על קבוצות המזון הנצרכות. המצב הדנטלי והתזונתי מושפע גם ממעמדו הסוציו אקונומי של הזקן. יש צורך בהתערבות רב-תחומית ברמה התזונתית, הדנטלית וברמת בריאות הציבור בהתאם לרמות המנע השונות ובשיתוף תזונאים, מהנדסי מזון, אחיות בקהילה ורופאי שיניים. התערבות זו חשובה לשם שיפור הרווחה הגופנית, הנפשית והחברתית של הזקן (מתוך המאמר).
Original languageHebrew
Pages (from-to)10-13
Number of pages4
Journalהאחות בישראל
Volume174
StatePublished - 2006

IHP Publications

  • ihp
  • Aging -- Physiological aspects
  • Medicine, Preventive
  • Mouth -- Care and hygiene
  • Older people -- Health and hygiene
  • Older people -- Nutrition
  • בריאות הפה והשן
  • בריאות קשישים
  • זקנה והזדקנות -- היבטים פיזיולוגיים
  • רפואה מונעת (בני אדם)
  • תזונת קשישים

Cite this