TY - CHAP
T1 - ביקורת שיפוטית פוגשת רגולציה
T2 - מיפוי מושגי ראשוני
AU - זיו, נטע
N1 - כרך ב' שער שביעי: משפט ציבורי.
PY - 2020
Y1 - 2020
N2 - התפתחות המשפט המנהלי הניחה "חלוקת עבודה" בין המרחב המדיני לבין המרחב הפרטי והאזרחי, שלפיה המדינה היא האחראית להקצאה ישירה של משאבים ציבוריים. מגישה זו נגזרו עקרונות המשפט המנהלי ובכללם החובה לפעול מכוח סמכות, בסבירות, ללא הפליה, על בסיס מידע מבוסס, ועוד. חלוקת עבודה זו השתנתה בעשורים האחרונים: המגזר השוקי-פרטי, כמו גם האזרחי, החל תופס מקום רחב בביצוע פעולות שבעבר נעשו על ידי המדינה, וכך בהקצאת משאבים שבעבר היו מוקצים על ידיה. המדינה המנהלית הפכה למדינה רגולטורית, ולצד תפקידיה המסורתיים בהספקת משאבים, שירותים וטובין היא מפקחת על שחקני שוק הפועלים בתחומים שלחלקם השלכה עצומה על חיינו. מאמר זה בוחן את התאמת כללי המשפט המנהלי המסורתיים, במסגרת פעולה של ביקורת שיפוטית, למודל המדינה הרגולטורית, תוך התמקדות בפסק דין בעניין מתווה הגז (בג"ץ 4374/15 התנועה למען איכות השלטון ג' ראש ממשלת ישראל), ובמיוחד בפסק דינו של המשנה לנשיאה א' רובינשטיין. בין היתר נדון בשאלת סמכות הממשלה לעומת הכנסת להתקשר במתווה הגז במסגרת דוקטרינת ההסדרים הראשוניים, במקומו של ההסכם הרגולטורי ובתצורות אחרות של "רגולציה חדשה" בסוגיות של סמכות ושיקול דעת מנהלי, ובאופן בו ניתן להמשיג מונחים, הצדקות והסברים מתחום הרגולציה - ובכללם תאוריית הבחירה הציבורית, תאוריה של קבוצות אינטרס, שבי רגולטורי ודלת מסתובבת - במסגרת כללי המשפט המנהלי המסורתי. (מתוך המאמר)
AB - התפתחות המשפט המנהלי הניחה "חלוקת עבודה" בין המרחב המדיני לבין המרחב הפרטי והאזרחי, שלפיה המדינה היא האחראית להקצאה ישירה של משאבים ציבוריים. מגישה זו נגזרו עקרונות המשפט המנהלי ובכללם החובה לפעול מכוח סמכות, בסבירות, ללא הפליה, על בסיס מידע מבוסס, ועוד. חלוקת עבודה זו השתנתה בעשורים האחרונים: המגזר השוקי-פרטי, כמו גם האזרחי, החל תופס מקום רחב בביצוע פעולות שבעבר נעשו על ידי המדינה, וכך בהקצאת משאבים שבעבר היו מוקצים על ידיה. המדינה המנהלית הפכה למדינה רגולטורית, ולצד תפקידיה המסורתיים בהספקת משאבים, שירותים וטובין היא מפקחת על שחקני שוק הפועלים בתחומים שלחלקם השלכה עצומה על חיינו. מאמר זה בוחן את התאמת כללי המשפט המנהלי המסורתיים, במסגרת פעולה של ביקורת שיפוטית, למודל המדינה הרגולטורית, תוך התמקדות בפסק דין בעניין מתווה הגז (בג"ץ 4374/15 התנועה למען איכות השלטון ג' ראש ממשלת ישראל), ובמיוחד בפסק דינו של המשנה לנשיאה א' רובינשטיין. בין היתר נדון בשאלת סמכות הממשלה לעומת הכנסת להתקשר במתווה הגז במסגרת דוקטרינת ההסדרים הראשוניים, במקומו של ההסכם הרגולטורי ובתצורות אחרות של "רגולציה חדשה" בסוגיות של סמכות ושיקול דעת מנהלי, ובאופן בו ניתן להמשיג מונחים, הצדקות והסברים מתחום הרגולציה - ובכללם תאוריית הבחירה הציבורית, תאוריה של קבוצות אינטרס, שבי רגולטורי ודלת מסתובבת - במסגרת כללי המשפט המנהלי המסורתי. (מתוך המאמר)
UR - http://primo.nli.org.il/primo-explore/search?query=isbn,exact,9789654422123,AND&pfilter=pfilter,exact,books,AND&tab=default_tab&search_scope=ULI&sortby=rank&vid=ULI&lang=iw_IL&mode=advanced&offset=0&fromRedirectFilter=true
M3 - פרק
SN - 9789654422123
VL - ב
T3 - פרסומי הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת בר אילן
SP - 1125
EP - 1173
BT - ספר אליקים רובינשטיין
A2 - ברק, אהרן
A2 - מרוקביץ - ביטון, מרים
A2 - פרוקצ'יה, אילה
PB - נבו
CY - צפרירים
ER -